Priopćenje za medije 02.06.2020.

1. lipnja 2020.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Javni prostor Bjelovarsko-bilogorske županije preplavila su priopćenja župana Bajsa, njegova kabineta i njegove stranke kako se oporba, prije svih HDZ i ja osobno, protivimo kapitalnom projektu – gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, kako “HDZ smatra da gradu Bjelovaru i Županiji ne treba nova moderna zgrada bolnice – zgrada 21. stoljeća, već da se naši sugrađani slobodno mogu i dalje liječiti u zgradama iz 18. stoljeća i da je taj standard u zdravstvu i danas prihvatljiv”.

Da nije žalosno bilo bi smiješno. Pa nitko normalan ne može biti protiv uvođenja najviših standarda i uvjeta u zdravstvu koje će služiti svojim građanima. I ja kao predsjednik županijske organizacije BBŽ-a i svi drugi članovi HDZ-a zauzimali smo se i uvijek ćemo se zauzimati za njih. Već smo naviknuli da se prema prastarom modelu tisuću puta izriče laž kako bi postala istina. Ipak ovakve laži ne mogu opravdati ni predizborne igre.

Prva laž je “kako je za vrijeme SDP-ove Vlade, odnosno Vlade Zorana Milanovića bio raspisan natječaj za gradnju nove zgrade bolnice, ali i potpisan Ugovor o sufinanciranju te iste bolnice od strane države u iznosu od 100 milijuna kuna”. Istina je da ni jedna Vlada, pa tako ni Milanovićeva, nije potpisala nikakav ugovor čime bi se obvezala dati 100 milijuna kuna za bolnicu u Bjelovaru. Davnog 1. rujna 2015. bolnicu su posjetili tadašnji SDP-ovi ministri Siniša Varga (danas Bandićev žetončić) i ministar financija Lalovac. I dan danas na službenim stranicama BBŽ može se pročitati: “Ovaj projekt financira Ministarstvo zdravlja, odnosno europski fondovi sa 100 milijuna kuna, dok 60 milijuna kuna izdvaja Županija. Čim se uskladi tekst samog Ugovora, odnosno natječajne dokumentacije, raspisat će se javni natječaj.”

Tada je posebno briljirao ministar financija najavljujući revolucionaran model u svijetu financiranja gradnje zdravstvenih ustanova: “Ministar Lalovac istaknuo je kako novi izvori financiranja neće ići na teret građana, već iz utaje poreza. Formirat će se poseban fond, odnosno stavke, da se iz tih novaca posebno financiraju ovakvi projekti.” Naravno da se to nikada nije dogodilo.

Županove neistine demantiraju se baš s njegovih službenih županijskih stranica!

Kad župan i ekipa ne lažu, onda skrivaju činjenice. Deset dana nakon posjeta tadašnji ministar objavio je način financiranja bjelovarske bolnice: “Projekt je ukupno vrijedan 160 milijuna kuna, od čega će se iz EU fondova koristiti 85 milijuna kuna, Ministarstvo zdravlja platit će 15 milijuna, dok će Bjelovarsko-bilogorska županija za obnovu bolnice izdvojiti 60 milijuna kuna”. (izvor: službene stranice Ministarstva zdravstva)

Što se u međuvremenu promijenilo? Upravo zahvaljujući našoj, HDZ-ovoj Vladi, Županija je iz EU na dva natječaja uspjela dobiti 70 milijuna kuna. BBŽ nije dala ništa, ali je Bolnica dignula kredit od 90 milijuna i najzanimljivije, projekt zgrade, dakle samo cigle, betona i žbuke bez opreme, odjednom je narastao na 270 milijuna kuna. I kada bilo tko, a osobito vijećnici HDZ-a u Županijskoj skupštini pitaju kako se množe milijuni za bolnicu, postaju neprijatelji “kapitalnog županovog projekta”.

Kako je moguće da župan Bajs potpiše ugovor o gradnji vrijedan 270 milijuna kuna, a da za to nema pokriće, da nije osigurao novac? Baš kao njegov pajdo u Zagrebu Bandić kad je išao graditi žičaru. Nedostaje više od 100 milijuna kuna na koje Bajs računa od Vlade na temelju nikad potpisanog ugovora!? Možda bi milijunska rupetina bila manja da nije tvrtki bivšeg kolege iz HSS-a Tomčiću platio 10 milijuna za izmjenu projekta. Možda opet padne koja “izmjena projekta” za dodatne milijunčiće, ali to je ipak posao za neka druga državna tijela. I kada to pitaš, postaneš neprijatelj gradnje bolnice.

Sada je sasvim jasno zašto se župan Bajs priključio lijevoj koaliciji – ne valjda zbog ideologije nego iluzije kako bi SDP-ova vlada mogla pokrpati rupetine “kapitalnog projekta” prije nego stignu dečki s rotirkama.

S poštovanjem

Predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ